Ca raspuns la noile cerinte impuse de legislatia nationala de mediu aliniata la cerintele Uniunii Europene sau pentru a solutiona o serie de problematici ridicate de modul de efectuare al controlului si monitorizarii nivelului de poluare al mediului s-au initiat si realizat, in cadrul Laboratorului, activitati de cercetare aplicativa ce pot fi grupate in mai multe directii tematice:
Dezvoltarea si validarea unor metode avansate pentru detectia diferitelor clase de contaminanti emergenti din apa uzata si apa de suprafata.
Testari pentru dezvoltarea si validarea unor metode cromatografice (LC-MS, GC-MS, HPLC, GC) si spectrometrice (ICP-OES), avand un grad ridicat de sensibilitate si specificitate, care sa permita detectia la nivel de urme (ppb, ppt) a unor substante xenobiotice emergente incluse in lista substantelor prioritare sau in listele de supraveghere aferente directivelor UE.
Dezvoltarea metodelor de control analitic al diferitelor clase de medicamente si de perturbatori endocrine din ape uzate si efluenti ai statiilor municipale de epurare si din ape de suprafata.
Larga utilizare a diferitelor categorii de medicamente a ridicat intrebarea daca ele se regasesc si in componentele de mediu, dupa utilizarea lor de catre populatie. Intrucat, pentru aceste categorii de substante nu exista metode de analiza standardizate, s-auelaborate si validat metode cromatografice (HPLC-MS) pentru determinarea urmelor de medicamente (antibiotice, antipiretice, diuretice, antiseptice, analgezice/antiinflamatoare, citostatice, hormoni estrogeni) si a produsilor reziduali, din apa uzata si apa de suprafata.
Studii fizico-chimice complexe privind calitatea apei potabile de la sursa de captare pana la consumator.
Cunoasterea calitatii apei potabile obtinuta din surse de captare de suprafata sau subteranesi supuse diferitelor procese de tratare, prin efectuarea unor investigatii analitice complexe, pentru toti parametrii fizico-chimici inclusi in Legea apei potabile.Testari la sursele de apa bruta, apa pe fazele procesului de tratare, apa potabilizata si apa de la consumator. Datele obtinute sunt interpretate statistic, iar concluziile privind calitatea apei potabile sunt comunicate autoritatilor si populatiei din zonele investigate.
Studii privind influenta materialelor utilizate in sisteme de distributie a apei potabile respectiv a procesului de migrare a metalelor toxice din instalatiile casnice in apa potabila.
Efectuarea unor testari la consumatorii din marile orase din tara sau din zone rurale pentru verificarea procesului prin care metalele din care sunt confectionate instalatiile casnice aflate in contact cu apa potabila (robineti, tevi, racorduri) migreaza in apa.
Evaluarea transferului si bioacumularii contaminantilor emergenti din factori de mediu abiotici la organisme acvatice si plante.
- Studii de bioacumulare a unor metale toxice din substrat poluat in organele unor specii de plante
medicinale si aromatice utlizate in consumul uman.
- Evaluarea prezentei unor noi clase de disruptori endocrini in factori de mediu si determinarea
gradului de bioacumulare a acestora la organisme acvatice.
- Cercetari inovative privind identificarea structurala si cuantificarea unor reziduuri farmaceutice
si metaboliti din mediul acvatic.
- Studii analitice complexe privind determinarea unor noi clase de erbicide utilizate la nivel
european si national din probe de apa, vegetatie si sol.
- Evaluarea contaminarii cu poluanti adsorbiti pe microplastice in diferite bazine hidrografice din
Sudul Romaniei in contextul noilor politici europene in domeniu.
Contact:
Laborator Control Poluare Apa, Sol, Deseuri
Sef laborator: Laura CHIRIAC
Telefon: +40 21 410 03 77 / 110
E-mail: analize.inst@incdecoind.ro
Activitatea de cercetare desfasurata in cadrul laboratorului este dedicata controlului poluarii aerului, poluării fonice și olfactive, principalele directii de cercetare abordate in ultimii ani fiind:
Identificarea, dezvoltarea si validarea de noi metode pentru determinarea concentratiei poluantilor prezenti in aer (emisii din surse fixe, aer inconjurator, aer din interiorul cladirilor si aerul locurilor de munca).
- acizi organici (acidul formic si acidul acetic) aldehide si cetone din emisiile surselor fixe
si dinaerul din interiorul cladirilor nonindustriale, rezidentiale si muzee;
- determinarea concentratiei de miros din aerul inconjurator prin olfactometrie dinamica;
- determinarea emisiilor de Cr6+.
Evaluarea nivelului de poluare chimica si fonica prin masurari directe si/sau modelarea matematica a dispersiei poluantilor in aer
- Cercetari privind calitatea aerului ambiental prin modelarea matematica a dispersiei
poluantilorin aer.
- Studii privind poluarea fonica in vecinatatea zonelor industriale - elaborarea hartilor de
zgomot industrial.
-Evaluarea calitatii aerului din cladiri destinate desfasurarii activitatilor de birou, cladirirezidentiale si muzee in vederea reducerii impactului poluarii aerului asupra sanatatisi populatieisi/sau pentru conservarea preventiva a exponatelor.
Evaluarea nivelului de miros si a disconfortului olfactiv datorat proceselor tehnologice generatoare de compusi cu miros neplacut.
- Evaluarea nivelului de miros in aerul ambiental prin modelarea matematica a dispersiei mirosuluiemis din sursele de emisie si/sau masurari directe.
-Elaborarea Planurilor de gestionare a mirosului pentru domeniile de activitate reglementate prin Concluzii BAT.
Studii de verificare a validitatii rezultatelor masurarilor analizoarelor automate prin comparare cu metodele de referinta.
Contact:
Laborator Control Poluare Aer
Sef laborator: Simona CĂLINESCU
Telefon: +40 21 410 03 77 / 132
E-mail: poluare.aer@incdecoind.ro
Activitatea de cercetare - dezvoltare desfasurata in cadrul laboratorului este aliniata la cerintele nationale si internationale destinate controlului / monitorizarii poluării și evaluarii riscului potențial asupra mediului înconjurător prin abordarea multidisciplinara a metodelor: chimice, biologice, microbiologice, ecologice, ecotoxicologice, biochimice si de biologie moleculara.
Principalele directii tematice ale cercetarilor practicate pot fi grupate dupa cum urmeaza:
Dezvoltarea / implementarea metodelor biologice, bacteriologice, si ecologice de control al calitatii mediului inconjurator in conformitate cu legislatia nationala de mediu / reglementarile Uniunii Europene si normele internationale de standardizare EN, ISO, DIN, OECD, EPA utilizand echipamente si instalatii experimentale de ultima generatie.
Implementarea de tehnici microbiologice avansate:
- identificarea microorganismelor din diferite matrici de mediu și caracterizarea potențialului de patogenitate și virulență al acestora;
- determinarea profilului de rezistență la antibiotice al microorganismelor potențial patogene, izolate din ecosisteme naturale;
- identificarea microorganismelor din diverse produse chimice (lacuri, vopsele, cosmetice) si agricole (furaje animaliere si din dejectii avicole).
Dezvoltarea de metodologii/ modele integrate de evaluare a starii ecologice a corpurilor de apa de suprafata / apa subterana luand in considerare efectele combinate datorate surselor antropice de poluare, schimbarilor
climatice.
Evaluarea integrităţii sistemelor acvatice conform Directivei Cadru Apă si Conventiilor Internationale privind reconstructia si utilizarea durabila a resurselor de apa pe baza elementelor de calitate biologică (fitobentos si fitoplancton, zooplancton, nevertebrate bentonice) si incadrarea corpurilor de apa in stari ecologice pe baza indicilor specifici aferenti comunitatilor biotice.
Dezvoltarea de metodologii pentru caracterizarea riscului ecologic generat de substantele/ preparatele chimice / substantele prioritare
- Evaluarea ecotoxicologica si clasificarea periculozitatii conform Regulamentului REACH si altor normative internationale (Detergent Regulation, Pharmaceuticals norms, and Globally Harmonization Systems of classification and labeling of chemicals) pentru diverse chimicale/ preparate chimice (pesticide, detergenti, farmaceutice, metale, biocide, alte produse chimice industriale) si probe de mediu contaminate (soluri, sedimente, apa de suprafata, ape uzate, namoluri) asupra organismelor acvatice (pesti, crustacee planctonice, ostracode, ciliate, rotiferi, microalge, bacterii luminiscente, macrofite) si terestre (plante inalte).
- Stabilirea efectelor sub-letale generate de prezenta chimicalelor asupra sistemului enzimatic al peștilor și identificarea modificărilor induse la nivelul organelor si țesuturilor utilizând tehnici biochimice (enzimatice și histologice).
- Evaluarea riscului ecologic (direct și complementar în conformitate cu normele internaționale) – pentru factorul de mediu apa de suprafata – datorat poluarii cu substante chimice periculoase/ prioritar periculoase.
- Evaluarea biodegradabilității aerobe primare și ultime a chimicalelor (inclusiv detergenti, produse de curatare, dezinfectie, ape uzate, uleiuri, materiale plastice) utilizand metode standardizate OECD/ISO/EN si furnizarea informatiilor necesare pentru completarea fiselor tehnice de securitate.
Utilizarea tehnicilor moderne de biochimie și biologie moleculară: RT-PCR (detectie a exprimarii mARN – nivel transcripțional) si SDS-PAGE (detectie a proteinelor – nivel translational) pentru evidentierea aspectelor de toxicitate sub-letala la nivelul structurilor subceluare ale organismelor vii si identificarea/ caracterizarea markerilor moleculari ai organismelor vii induși de schimbările din mediul înconjurator.
Stabilirea efectelor toxice ale probelor de mediu contaminate/ poluate (soluri, sedimente, apa de suprafata, ape uzate, namoluri) asupra organismelor acvatice (pesti, crustacee planctonice, ostracode, ciliate, rotiferi, microalge, bacterii luminiscente, macrofite) si terestre (plante inalte).
Contact:
Laborator Bioteste-Analize Biologice
Sef laborator: Mihai NITA-LAZAR
Telefon: +40 21 410 03 77 / 242
E-mail: biologi@incdecoind.ro